Lifestyles of university students in confinement by covid-19
DOI:
https://doi.org/10.37467/revvisual.v9.3638Keywords:
Confinement, Lifestyles, COVID-19, Habits, University students, PerformanceAbstract
This research analyzed the confinement due to covid-19 and the lifestyles of the students of the Faculty of Obstetrics of the Hermilio Valdizán National Universi- ty. We worked with a sample of 104 students, the technique used was the online survey with valid and reliable instruments. Results: 96% of the students reported having had a total confinement, 85.6% of the students have had healthy lifestyles. Finally, finding the p value of 0.039 less than 0.05, it is affirmed that the confine- ment due to covid-19 influences the lifestyles of the students.
Downloads
References
Abuín-Penas, J. y Abuín-Penas, R. (2022). Redes sociales y el interés por la información oficial en tiempos de pandemia: análisis de la comunicación de los ministerios de salud europeos en Facebook durante la covid-19. Revista de Comunicación y Salud, 12. https://doi.org/10.35669/rcys.2022.12.e303 DOI: https://doi.org/10.35669/rcys.2022.12.e303
Apaza P., C. M., Seminario Sanz, R. S. y Santa-Cruz Arévalo, J. E. (2020). Factores psicosociales durante el confinamiento por la COVID-19-Perú. Revista Venezolana de Gerencia, 25(90), 402-413. https://doi. org/10.37960/rvg.v25i90.32385 DOI: https://doi.org/10.37960/rvg.v25i90.32385
Balanzá-Martínez, V., Kapczinski, F., de Azevedo Cardoso, T., Atienza-Carbonell, B., Rosa, A. R., Mota, J. C. y De Boni, R.
B. (2021). The assessment of lifestyle changes during the COVID-19 pandemic using a multidimensional scale. Revista de Psiquiatría y Salud Mental, 14(1), 16-26. https://doi.org/10.1016/j.rpsm.2020.07.003 DOI: https://doi.org/10.1016/j.rpsm.2020.07.003
Barrientos-Báez, A., Martínez-Sala A. -M. y Altamirano-Benítez, V. (2022). Covid-19, un mito en la comunicación turística. Análisis de los contenidos generados por los influenciadores turísticos 2.0 sobre la pandemia y en los destinos. Palabra Clave, 25(1), e2518. https://doi.org/10.5294/pacla.2022.25.1.8 DOI: https://doi.org/10.5294/pacla.2022.25.1.8
Barrientos-Báez, A., Martínez-Sala, A., Altamirano, V. y Caldevilla-Domínguez, D. (2021). Fake News: La pandemia de la covid-19 y su cronología en el sector turístico. Historia y Comunicación Social, 26(Especial), 135- 148. https://doi.org/10.5209/hics.74248 DOI: https://doi.org/10.5209/hics.74248
Caldevilla-Domínguez, D., Barrientos-Báez, A. y Padilla-Castillo, G. (2021). Twitter as a tool for citizen education and sustainable cities after covid-19. Sustainability, 13(6), 3514. https://doi.org/10.3390/su13063514 Carranza Esteban, R. F., Caycho-Rodríguez, T., Salinas Arias, S. A., Ramírez Guerra, M., Campos Vilchez, C., Chuquista Orci, K. y Pérez Rivera, J. (2019). Efectividad de intervención basada en modelo de Nola Pender en promoción de estilos de vida saludables de universitarios peruanos. Revista Cubana de Enfermería, 35(4). DOI: https://doi.org/10.3390/su13063514
Caso, D., Guidetti, M., Capasso, M. y Cavazza, N. (2022). Finally, the chance to eat healthily: Longitudinal study about food consumption during and after the first COVID-19 lockdown in Italy. Food Quality and Preference, 95, 104275. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2021.104275 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2021.104275
Cecilia, M. J., Atucha, N. M. y García-Estaño, J. (2018). Estilos de salud y hábitos saludables en estudiantes del Grado en Farmacia. Educación Médica, 19, 294-305. DOI: https://doi.org/10.1016/j.edumed.2017.07.008
Consecuencias del confinamiento en la salud. COVID-19. (01/06/2020). Discapnet. https://acortar.link/XOOEi2 Enríquez-Martínez, O. G., Martins, M. C. T., Pereira, T. S. S., Pacheco, S. O. S., Pacheco, F. J., Lopez, K. V., Huancahuire-
Vega, S., Silva, D. A., Mora-Urda, A. I., Rodriguez-Vásquez, M., Montero López, M. P. y Molina, M. C. B. (2021). Diet and Lifestyle Changes During the COVID-19 Pandemic in Ibero-American Countries: Argentina, Brazil, Mexico, Peru, and Spain. Frontiers in Nutrition, 8, 671004. https://doi.org/10.3389/ fnut.2021.671004 DOI: https://doi.org/10.3389/fnut.2021.671004
Flores, A. C. y Maraví, S. D. D. (2021). Actitud sociocultural del estudiante universitario en confinamiento en una universidad del Perú. Revista Educación y Ciudad, 41, 171-187. https://doi.org/10.36737/01230425. n41.2568 DOI: https://doi.org/10.36737/01230425.n41.2568
Gil-Villa, F., Urchaga, J. D. y Sánchez-Fernández, A. (2020). Proceso de digitalización y adaptación a la enseñanza no presencial motivada por la pandemia de covid-19: análisis de la percepción y repercusiones en la comunidad universitaria. Revista Latina de Comunicación Social, 78, 99-119. www.doi.org/10.4185/ RLCS-2020-1470 DOI: https://doi.org/10.4185/RLCS-2020-1470
Gonzálvez Vallés, J. E., Barrientos-Báez, A. y Parra López, E. (2020). Gobernanza y comunicación en la universidad. Estudio a partir del covid-19. Revista Venezolana de Gerencia, 25(91), 1247-1261. https:// produccioncientificaluz.org/index.php/rvg/article/view/33200/34863 DOI: https://doi.org/10.37960/rvg.v25i91.33200
Intecca, I., Ypiens, J. L. M., Lemes, F. H., Garcia, M. I. D., Aguilar, M. G., Hesse, B. M., Garcia, P. S., Ribeiro, S. H. V., Garcia,
M. A., Gomez, J. D.-R. y Brignardello, M. P. G. (2021). CV-042. Estrategias y dispositivos de afrontamiento psicológico de la Pandemia de la COVID-19. https://acortar.link/retxlw
Jaimes, E. L. y Díaz, M. P. G. (2014). Estilos de vida saludable en estudiantes de Enfermería en la Universidad Cooperativa de Colombia. Hacia la Promoción de la Salud, 1, 16.
Juscamaita, J. I. P., Cruz, G. H. H. de L. y Espinoza, J. C. T. (2018). Intervención educativa en la mejora de los estilos de vida saludables y autocuidado de la salud de las mujeres del programa de vaso de leche. Desafíos, 9(1), e199-e199. https://doi.org/10.37711/desafios.2018.9.1.199 DOI: https://doi.org/10.37711/desafios.2018.9.1.199
Leiva, A. M., Petermann-Rocha, F., Martínez-Sanguinetti, M. A., Troncoso-Pantoja, C., Concha, Y., Garrido-Méndez, A., Díaz-Martínez, X., Lanuza-Rilling, F., Ulloa, N. y Martorell, M. (2018). Asociación de un índice de estilos de vida saludable con factores de riesgo cardiovascular en población chilena. Revista Médica de Chile, 146(12), 1405-1414. DOI: https://doi.org/10.4067/s0034-98872018001201405
Leyton, M., Batista, M. y Jiménez-Castuera, R. (2020). Modelo de predicción de los estilos de vida saludables a través de la teoría de la autodeterminación de estudiantes de educación física. Revista de Psicodidáctica, 25(1), 68-75. DOI: https://doi.org/10.1016/j.psicod.2019.05.002
Lopez, K. V., Garduño, A. M. J., Regules, A. E. O., Romero, L. M. I., Martinez, O. A. G. y Pereira, T. S. S. (2021). Cambios en el estilo de vida y nutrición durante el confinamiento por SARS-CoV-2 (COVID-19) en México: Un estudio observacional. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 25, e1099-e1099. https://doi. org/10.14306/renhyd.25.S2.1099 DOI: https://doi.org/10.14306/renhyd.25.S2.1099
Ludick, O. y Eduardo, J. (2018). Efectos de los estilos de vida saludables en las habilidades sociales en jóvenes.
Vertientes. Revista Especializada en Ciencias de la Salud, 20(2), 5-11.
Malta, D. C., Gomes, C. S., Barros, M. B. de A., Lima, M. G., Silva, A. G. da, Cardoso, L. S. de M., Werneck, A. O., Silva, D.
R. P. da, Ferreira, A. P. de S. y Romero, D. E. (2021). A pandemia de COVID-19 e mudanças nos estilos de vida dos adolescentes brasileiros. Revista Brasileira de Epidemiologia, 24.
Mebarak Chams, M., Castro, A. de, Amarís, M., Sánchez, A. y Mejía, D. (2018). Estilos de vida saludable en adultos jóvenes damnificados por inundación. Acta de investigación psicológica, 8(2), 6-19. DOI: https://doi.org/10.22201/fpsi.20074719e.2018.2.01
Mogollón García, F. S., Becerra Rojas, L. D. y Adolfo Ancajima Mauriola, J. S. (2020). Estilos de vida saludables en estudiantes de pregrado. Conrado, 16(75), 69-75.
Ordorika, I. y Ordorika, I. (2020). Pandemia y educación superior. Revista de la Educación Superior, 49(194), 1-8. https://doi.org/10.36857/resu.2020.194.1120
Orte, C., Sánchez Prieto, L., Caldevilla-Domínguez, D. y Barrientos-Báez, A. (2020). Evaluation of Distress and Risk Perception Associated with covid-19 in Vulnerable Groups. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(17), 9207. https://doi.org/10.3390/ijerph17249207 DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph17249207
Rodríguez Torres, J. y Gómez Jiménez, Ó. (2021). La atención a la diversidad durante la covid-19: revisión legislativa de las medidas según LOMCE. Vivat Academia, Revista de Comunicación, 154, 1-19. https:// doi.org/10.15178/va.2021.154.e1241 DOI: https://doi.org/10.15178/va.2021.154.e1241
Sánchez-Villena, A. R. y de La Fuente-Figuerola, V. (2020). Covid-19: Quarantine, isolation, social distancing and lockdown: Are they the same?. Anales de Pediatría, 93(1), 73-74. https://doi.org/10.1016/j. anpedi.2020.05.001 DOI: https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2020.05.001
Sanz-Hernando, C. y Parejo-Cuéllar, M. (2021). Disrupciones en el modelo comunicativo de las fuentes expertas: impacto del COVID-19 en las unidades de cultura científica e innovación. Revista de Comunicación de la SEECI, 54, 163-186. https://doi.org/10.15198/seeci.2021.54.e697 DOI: https://doi.org/10.15198/seeci.2021.54.e697
Serrano Sarmiento, Á., Sanz Ponce, R. y González Bertolín, A. (2021). Resilience and COVID-19. An Analysis in University Students during Confinement. Education Sciences, 11(9), 533. https://doi.org/10.3390/ educsci11090533 DOI: https://doi.org/10.3390/educsci11090533
Vera-Ponce, V. J., Torres-Malca, J. R., Tello-Quispe, E. K., Orihuela-Manrique, E. J., Cruz-Vargas, J. A. D. L., Vera- Ponce, V. J., Torres-Malca, J. R., Tello-Quispe, E. K., Orihuela-Manrique, E. J. y Cruz-Vargas, J. A. D. L. (2020). Validación de escala de cambios en los estilos de vida durante el periodo de cuarentena en una población de estudiantes universitarios de Lima, Perú. Revista de la Facultad de Medicina Humana, 20(4), 614-623. https://doi.org/10.25176/rfmh.v20i4.3193 DOI: https://doi.org/10.25176/RFMH.v20i4.3193
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Those authors who publish in this journal accept the following terms:
- Authors will keep the moral right of the work and they will transfer the commercial rights.